Antikvaari
Hae tuotteitaAsiakaspalveluLuo asiakastiliKirjaudu

Pako Lapin sodasta

Onerva Hintikka

Ei tuotekuvaa

Kirjoita arvostelu

Tuote ei saatavilla

Pako Lapin sodasta

Lisää tuote omalle toivelistallesi ja saat halutessasi ilmoituksen sähköpostiisi, kun tuotetta tulee saataville Antikvaariin!

Haetaan tuotteita...

Teosta "Pako Lapin sodasta" ei välttämättä ole tällä hetkellä saatavilla Antikvaarista tai teoslistamme on vielä puutteellinen. Katsothan samankaltaiset tuotteet sekä alempaa löytyvät tuote-ehdotuksemme teokseen liittyen. Voit myös lisätä tämän teoksen toivelistallesi ja saat halutessasi ilmoituksen sähköpostiisi, kun tuotteita tulee saataville.

Samankaltaiset tuotteet

Haetaan...

Tiedot

Kustantaja/julkaisija

Maahenki

Sidosasu

Sidottu, kuvakannet

ISBN

9523010557

9789523010550

Tuoteryhmät

Ei tiedossa

Kieli

suomi

Alkuperäinen nimi

-

Esittely

Miltä tuntui, kun koti oli yhtäkkiä jätettävä ja edessä näkyi loputon maantie sekä tulevaisuus ilman varmuutta mistään? Onerva Hintikan uudessa tietokirjassa Pako Lapin sodasta naiset ja lapset muistelevat omien kokemuksiensa pohjalta evakkotien nälkää, pelkoa ja vilua sekä millaista oli palata takaisin, kun kodista oli jäljellä vain rauniot. Teoksen kustantaa kulttuurikustantamo Maahenki Oy. 2015 Lapin sodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Lapin sotaan on ajoittain suhtauduttu vain eräänlaisena alaviitteenä osana talvi- ja jatkosodan suurempia kertomuksia. Sitä on saatettu kutsua jopa "lasten ristiretkeksi". Aikakirjat sisältävät toki tietoa itse Lapin sodasta, mutta selvästi vähemmän tiedetään sodasta kärsimään joutuneiden siviilien tunnoista ja selviytymisestä. Näitä aukkoja Pako Lapin sodasta täyttää. Teoksen tärkein lähde on ollut vuonna 1988 tehty avoin kysely, jonka Museovirasto toteutti 34. kansanperinteen keruukilpailuna. Kyselyyn vastasi eri puolilta maata noin 2200 henkilöä, mutta vain pieni osa muisteli Lapin sotaa. Tämä johtuu osaltaan myös kyselyjen teemasta (Naisten elämä ja työpanos sotien 1939 - 1944 aikana), joka käytännössä sivuutti Lapin sodan. Kirjassa on myös runsaasti mielenkiintoista tietoa Ruotsin sota-arkistosta (Krigsarkivet) liittyen suomalaisten evakoiden asuttamiseen Ruotsin puolella. Ruotsi otti vastaan 56 000 evakkoa karjoineen ja tavaroineen ja elätti heitä jopa kaksi vuotta. Jo aiemmin Ruotsiin oli saapunut yli 70 000 sotalasta sekä noin tuhat haavoittunutta sotilasta. Hintikka käyttää teoksessa evakoista paikoitellen myös sanaa "pakolainen", koska ruotsin kielessä ei erillistä sanaa "evakolle" ole. Näin Pako Lapin sodasta tulee antaneeksi perspektiiviä myös nykyiseen pakolaiskeskusteluun.

Aiheet

evakuointi

Lapin sota

väestönsiirrot

paluumuutto

siirtoväki

Lappi

muistot

muistitieto

sotahistoria

historia